From the blog...

Het mysterie van de HDMI-kabel

// Author: Jasper // 0 Comments

Al jaar en dag discussiëren mensen zowel online als offline over mogelijk kwaliteitsverschil tussen HDMI-kabels. Er zijn momenteel vele verschillende HDMI-kabels op de markt en de prijsverschillen kunnen soms erg groot zijn. De vraag is echter of er ook echt kwaliteitsverschil tussen het beeld dat deze kabels leveren zit.

Het prijsverschil tussen HDMI-kabels is enorm, terwijl een standaardkabeltje meestal enkele euro’s kost betaal je voor een kabel van bijvoorbeeld Monster vele malen meer. Volgens de fabrikant zou de kabel beter werken en een beter beeld geven, maar is dit ook echt zo?

Op de grootste technologie website van Nederland, Tweakers, voerde men een verhitte discussie. Volgens een groot aantal mensen zou er geen verschil moeten zitten in verschillende soorten HDMI-kabels. De HDMI-kabel verstuurd een digitaal signaal dat bestaat uit 1-en en 0-en en het signaal zou volgens hen dus of fout of goed moeten zijn.

Er is echter ook een groep mensen die beweren dat er wel degelijk kwaliteitsverschil is in het beeld dat de kabels leveren. De meeste voorstanders van dure kabels geven daarbij vooral aan dat het verschil voornamelijk bij lange kabels tot uiting zou komen. Toch blijft een enkeling er ook heilig van overtuigd dat dure kabels met een korte lengte beter zijn.

Een test van tijdschrift PCM lijkt uit te wijzen dat dure kabels inderdaad voordelen bieden, maar aan de resultaten van de test van PCM wordt getwijfeld. Op het forum van het tijdschrift liep de discussie zelfs zo hoog op, dat een aantal leden van het blad besloot hun lidmaatschap op te zeggen, omdat er met de resultaten zou zijn geknoeid. Die mening lijkt gesteund te worden door Cnet op hun website.

Het aantal mensen dat niet gelooft in dure HDMI-kabels lijkt groter dan het aantal mensen dat er wel in gelooft en het lijkt dan ook vooral op een slimme marketing truc van fabrikanten om snel veel geld binnen te halen. Met zekerheid kunnen we het echter niet stellen en er blijven mensen overtuigd van het feit dat dure kabels beter zouden werken. We nodigen iedereen die wat zinnigs over de discussie heeft te melden uit om hieronder een berichtje achter te laten.

Have your say