From the blog...

Educatie 2.0

// Author: Jasper // 0 Comments

timthumb

We horen elk jaar weer nieuws over educatie 2.0 en elk jaar weer zijn de verwachtingen hoog, maar tot dusverre is er eigenlijk niet veel veranderd en er is maar weinig vooruitgang geboekt.

De meeste scholen maken geen gebruik van digitale hulpmiddelen en boeken zijn nog altijd het meest populaire medium voor het overbrengen van de lesstof. Toch lijken er de laatste tijd steeds meer veranderingen plaats te vinden en educatie 2.0 zou daarmee eindelijk wel eens dichtbij kunnen komen.

Zo komen er steeds meer basis- en middelbare scholen in het nieuws die schoolboeken uit de deur doen en verdergaan met iPads of andere laptops en ook universiteiten lijken massaal over te stappen op laptops en andere digitale apparaten.

Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat we overschakelen van boeken naar elektronische apparaten. Laptops, tablets en smartphones zijn tegenwoordig vrij betaalbaar en vooral de smartphone zou een belangrijke rol kunnen spelen bij de invoering van educatie 2.0. Door het feit dat vrijwel iedereen een smartphone heeft is het voor veel mensen niet nodig om speciaal voor school een smartphone aan te schaffen.

De meeste nieuwe smartphones, zoals de Samsung Galaxy S III of HTC One X, beschikken over een groot scherm, waarop eenvoudig kan worden gelezen en de telefoons beschikken over zeer krachtige hardware die uitermate geschikt is voor het bekijken en opslaan van lesstof.

Een voordeel van computers, laptops of smartphones is bovendien dat er ook extra dimensies kunnen worden toegevoegd met behulp van augmented reality. Augmented reality is een techniek waarbij de realiteit wordt gecombineerd met virtuele elementen. Door computer graphics toe te voegen aan het beeld van de camera van het apparaat, wordt er aan gebruikers een ware interactieve ervaring geboden.

Dit is slechts een van de vele mogelijkheden die educatie 2.0 gaat bieden. Er zullen in de toekomst nog vele andere verbeteringen worden bedacht en de mogelijkheden lijken eindeloos.

Have your say