From the blog...

Techniek achter mobiele communicatie

// Author: Jasper // 0 Comments

cell-phone-fdma

Als een gebruiker van mobiele telefoons, en anders als gewoon een nieuwsgierige persoon ;-) , heb je vast wel ooit afgevraagd wat de technologie achter de mobiele communicatie is. Hieronder een korte uitleg over de verschillende technieken die door de zogenaamde 2G toestellen die worden gebruikt. De 3 & 4G zijn deels ook gebaseerd op de onderstaande technologie maar verschillen wel qua protocols en gebruikte frequenties. Hierover later meer (kijk hier voor meer info over de 3G netwerken), maar eerst de basics van de ‘gouwe ouwe’ 2G mobiele communicatie.

We zijn namelijk altijd en overal bereikbaar dankzij het communicatieprotocol waarmee gegevens tussen de torens en de mobiele telefoon worden verzonden. Kijk hier voor een duidelijke Flash illustratie. We kennen wereldwijd gezien 3 verschillende mobiele technieken voor het versturen van gegevens tussen de toren en de telefoon.

FDMA
De eerste techniek is Frequency Division Multiple Access (FDMA), een oudere techniek die vooral gebruikt wordt voor analoge transmissies. Hierbij krijgt elk gesprek een eigen frequentie. Het systeem is niet erg efficiënt, doordat er geen compressie wordt toegepast en het kost dus relatief veel bandbreedte.

TDMA
De tweede techniek, die wereldwijd het meest wordt gebruikt, is Time Division Multiple Access (TDMA). Deze techniek wordt onder andere gebruikt voor GSM-netwerken. Bij TDMA worden kanalen van 30 kHz gebruikt en op deze kanalen worden signalen voor een periode van 6,7 ms verstuurd. Elk signaal kan worden opgedeeld in drie delen doordat er digitale compressie wordt toegepast.

CMDA
Tot slot is er ook Code Division Multiple Access (CMDA). Dit systeem wordt een stuk minder gebruikt, maar in onder andere de Verenigde Staten en Zuid-Korea wordt het wel gebruikt. Bij CDMA speelt de exacte frequentie waarop het signaal wordt verzonden een kleinere rol en worden digitale gegevens op verschillende frequenties verzonden. Elk stukje informatie heeft echter een unieke gesprekscode en een tijdstempel die met behulp van GPS wordt toegevoegd. Met behulp van de gesprekscode en de tijdstempel kunnen gegevens die bij elkaar horen in de goede volgorde worden gezet.

Wereldwijd wordt vooral GSM, op basis van TDMA, veel gebruikt. In Europa, Afrika, Oceanië, een deel van de Verenigde Staten en grote delen van Azië wordt GSM gebruikt. Vrijwel overal worden de frequentiebanden 900 MHz en 1800 MHz gebruikt. De VS heeft echter een afwijkende implementatie en daar wordt gebruik gemaakt van de frequentiebanden 850 MHz en 1900 MHz.

Hierdoor kunnen GSM-telefoons uit de VS in de meeste gevallen niet worden gebruikt in de rest van de wereld en vice versa. Alleen tri-band of quad-band telefoons kunnen in beide gebieden worden gebruikt. Met een Nederlandse telefoon heb je in de meeste andere landen wereldwijd echter geen enkel probleem en je kunt in die landen gewoon een SIM kaart (hier ook wel Sim Only kaart genoemd) kopen en direct gebruik maken van het lokale netwerk.

Have your say