From the blog...

Touchscreens steeds dunner

// Author: Jasper // 0 Comments

hitachi-thin-display

De ontwikkelingen in de techniek gaan zeer snel en we krijgen daardoor niet alleen steeds snellere apparaten, maar ook steeds kleinere en compactere apparaten. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van touchscreens zullen vooral met dat laatste helpen.

De meeste smartphones gebruiken op dit moment een schermtechniek waarbij drie lagen worden gebruikt. De LCD-laag wordt gemaakt door de LCD-fabrikant, de laag met aanrakingssensoren wordt door de fabrikanten van touchscreens gemaakt, terwijl glasfabrikanten de beschermende glaslaag maken.

Maar waar de meeste telefoons vandaag de dag een aparte schermlaag met capacitieve sensoren gebruiken voor het registeren van aanrakingen, zullen steeds meer telefoons in de toekomst deze laag in een van de andere lagen van het scherm te integreren. Dit heeft als voordeel dat er nog maar twee lagen nodig zijn, waardoor de beeldkwaliteit van het LCD-scherm hoger is en de dikte van het display afneemt.

Er zijn twee nieuwe technieken die dit mogelijk maken, de eerste is de “in-cell” technologie. Deze technologie van Apple integreert de laag met aanrakingssensoren in de laag van het LCD-display. Hierdoor is het scherm een stuk dunner en het levende bewijs hiervan is de iPhone 5. De iPhone 5 is een dunner dan zijn voorgangers, ondanks het feit dat de telefoon over een scherm met een grotere beelddiagonaal, krachtigere processor en GPU beschikt.

De tweede technologie is “on-cell”, een technologie die door onder andere Samsung en LG wordt gebruikt. Deze techniek integreert de sensoren in de glaslaag van het display. De techniek heeft in principe hetzelfde effect als “in cell” en telefoons worden dus dunner met betere beeldkwaliteit. Wie een voorbeeld wil van een telefoon met “on cell technologie” kan bijvoorbeeld naar de Galaxy S3 van Samsung kijken.

Have your say