From the blog...

De smartphone in de klas: afleiding of aanvulling?

// Author: Jasper // 0 Comments

smartphone-in-klas

Voor de meeste leraren is de smartphone een doorn in het oog. Leerlingen zitten er stiekem onder tafel mee te sms’en te Facebooken of soms zelfs open en bloot alsof het de normaalste zaak ter wereld is. De meeste onderwijzers zouden dan ook het liefst een complete ban voor smartphones in de klas zien. Maar zou er geen manier zijn waarop een iPhone 5, Samsung Galaxy S4 of andere populaire smartphone juist een toevoeging biedt in de klas?

Er gaan steeds meer geluiden op om de mobiele telefoon en tablet ook een prominente plaats in de klas te geven. Hier stomen we onze kinderen immers klaar voor de toekomst. Hoe vaak zullen ze daarbij straks pen en papier nodig hebben? Toch zijn dat nog de voornaamste middelen die op de tafeltjes in de klas liggen. Vreemd eigenlijk, want juist de smartphone, tablet en pc zijn nu al onmisbaar in het echte leven, laat staan in de toekomst.

Vooruitstrevende leraren

Er zijn dan ook steeds meer onderwijzers die dit inzichten delen en zoeken naar een manier om moderne media een zinvolle plek te geven binnen de klas. Daarbij lopen ze vaak nog wel tegen een muur van onbegrip op. Terwijl het betrekken van smartphones in de klas juist bewezen leidt tot meer betrokkenheid, hanteren veel scholen nog een verbod op deze apparaten in de klas. Zonde, want studenten blijken juist inventiever te worden in het zoeken van informatie wanneer dit wel is toegestaan. Zo gebeurt het niet zelden dat een leraar een leerling op chatten denkt te betrappen, maar er in werkelijkheid via de smartphone hulp wordt gevraagd bij het volbrengen van een belangrijke taak.

leraar-voor-klas

Smartphones maken het leven makkelijker en dat hoeft goede educatie niet in de weg te staan. Het kan zelfs studenten die op een bepaalde manier benadeeld zijn zelfs helpen in de klas. Leerlingen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met schrijven, kunnen bijvoorbeeld met de dictafoonfunctie van een smartphone alsnog aan een essay werken. Of denk eens aan al die fitness-apps die jonge leerlingen met overwicht kunnen helpen.

De voordelen zijn duidelijk

Het idee dat smartphones wellicht een meer prominente rol in de klaslokalen moeten krijgen, wint de laatste jaren dan ook steeds meer aan terrein. Ondertussen zijn er verschillende onderzoeken gedaan, die een aantal duidelijk pluspunten laten zien:

  • Toegang tot internet geeft leerlingen mogelijkheden om zelf informatie te zoeken
  • Camerafuncties helpen om bijvoorbeeld aantekeningen of opdrachten van het bord makkelijk over te nemen
  • Apps als Evernote helpen leerlingen hun ideeën te verzamelen en structureren
  • Lezingen en colleges kunnen met de dictafoon worden opgenomen en thuis teruggeluisterd
  • Leerlingen met concentratieproblemen blijven beter bij de les betrokken

Hoewel men het er in het onderwijs nog niet helemaal over eens is, spreken de ervaringen inmiddels voor zich. Een verbod op smartphones in de klas lijkt dan ook niet de oplossing, maar juist het zoeken naar een manier om deze goed en effectief in te zetten is de toekomst.

Have your say