From the blog...

Veranderingen voor aankomende advocaten

// Author: Jasper // 0 Comments

via: bnr.nl

via: bnr.nl

Rechten is een populaire studie onder studenten in Nederland. Niet voor niets worden bij veel universiteiten maar een bepaald aantal studenten in deze richting toegelaten. Naast de verschillende richtingen van recht, zoals privaatrecht, Europees recht en Nederlands recht, zijn ook de uiteindelijke beroepen uiteenlopend. Van jurist tot notaris en van rechter tot advocaat. Met name voor de laatste groep, de aankomende advocaten, gaat de markt veranderen.

Veranderende wetgeving

De overheid wil 85 miljoen bezuinigen op de gesubsidieerde rechtsbijstand. Wie een aanvraag doet voor subsidie, zal eerst zelf aan moeten tonen dat er geen andere manier is om tot een oplossing te komen. Daarnaast worden onder andere de eigen bijdrage verhoogd en consumenten en huurgeschillen komen helemaal niet meer in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Het uurtarief dat pro-deo-advocaten mogen declareren bij de overheid gaat ook omlaag: van 104 euro terug naar ongeveer 70 euro bij grote zaken.

Gevolgen voor advocaten

Advocaten in Nederland zijn bezorgd over de plannen van het kabinet. Zij zijn bang dat strafrechtadvocaten rechtsbijstand moeten verlenen die onder kostprijs ligt. Waardoor goede rechtsbijstand voor verdachten zal afnemen. Er is immers minder tijd om de zaak op te lossen. Daarnaast zijn de advocaten bang dat verdachten zich minder vaak laten bijstaan door de verhoogde eigen bijdrage. Het risico op onterechte veroordelingen zou daardoor toenemen.

Rechtsbijstandverzekering

Gelukkig is er ook een positieve ontwikkeling voor de studenten die binnenkort de juridische markt betreden. Steeds meer Nederlanders, zowel particulieren als bedrijven, sluiten een rechtsbijstandverzekering af. Hiermee verzekeren zij zich voor de kosten van juridische hulp wanneer ze in een juridisch conflict belanden. Voor veel mensen blijft de gang naar de rechter op deze manier betaalbaar, mocht dit nodig zijn. Onlangs oordeelde de Europese rechter dat een verzekerde recht heeft op vrije advocaatkeuze. Veel verzekeraars hadden tot voor kort de regel dat alleen in bepaalde gevallen de advocaat zelf gekozen mocht worden. Bijvoorbeeld wanneer de verzekeraar de zaak zelf wilde uitbesteden.

Have your say