From the blog...

Grotere baanzekerheid met sociale competenties

// Author: Jasper // 0 Comments

afgestudeerd

afgestudeerd

Tegenwoordig is het voor net-afgestudeerden niet gemakkelijk aan een baan te komen. Dit geldt ook nog steeds voor mensen met een technische achtergrond. Veel bedrijven primeren de persoonlijke kwaliteiten van net-afgestudeerden boven harde technische competenties, die vaak (te) weinig verschillen.

Dat blijkt uit het internationale onderzoek van het Franse l’Institut Trendence. Het zijn dus de technische capaciteiten in combinatie met de sociale aspecten die iemand doen slagen in het bedrijfsleven, zo stellen rekruteerders. En laten die sociale vaardigheden nu net hetgeen zijn waar de technische universiteiten zich niet in hebben gespecialiseerd.

Neem het heft in eigen hand

Volgens dit onderzoek zijn de belangrijkste kwaliteiten op lange termijn het aanpassingsvermogen, de communicatievaardigheden en het kunnen werken in teamverband. Deze competenties kunnen technisch opgeleiden vaak verbeteren. Ga hier zelf achteraan en volg bijvoorbeeld een management opleiding, waarbij je niet alleen je persoonlijk leiderschap en andere talenten ontwikkelt maar ook beter leert werken in teamvorm. Ook zijn er trainingen te volgen in mondelinge uitdrukkingsvaardigheid, waarbij je leert hoe je jouw technische kennis over kunt brengen op mensen met een andere achtergrond.

Voorbereiden tijdens je studie

Ook tijdens de studie kun je al de nodige maatregelen treffen om goed voor de dag te komen wanneer het uiteindelijk inderdaad op solliciteren aankomt. Start bijvoorbeeld een studiegroep, zodat je die samenwerkingsvaardigheden onder de knie hebt en kunt putten uit elkaars kennis en ervaring, of verbeter je CV met een relevante bijbaan of stage. Met het oog op de globalisering, is een cursus Engels of een andere taal helemaal geen slecht idee.

Hoor jij dus niet bij één van de snelstudeerders zoals de TU in Delft haar studenten onderscheidt, zorg dan zelf dat je je onderscheidt van de rest door je talenten en kwaliteiten te onderscheiden tijdens en na je studie. Op deze manier ben jij na je studie verzekerd van een baan.

Have your say