From the blog...

Cannabis en studeren: een goede ‘combi’?

// Author: Jasper // 0 Comments

21-5-2012-12-9-cannabis_478

Naast studeren bestaat het studentenleven voornamelijk uit drinken, gokken, internetten, gamen en blowen. Althans, dat is terecht of onterecht, een veelgehoorde uitspraak over studenten. Feit is dat minder dan 20% van de studenten cannabis gebruikt. Veel blowende studerenden hebben ten aanzien van cannabis een relativerende houding: “Een paar blowtjes per dag kunnen toch geen kwaad?”

3212g2

Cannabisgebruikers onder 15-tot 65-jarigen, 2007/2009

Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de fysieke en psychische gevolgen van overmatig en langdurig cannabisgebruik. Volgens een artikel op de Vlaamse website gezondheid.be zijn de gevolgen van cannabisgebruik beperkt. Het artikel is gebaseerd op een onderzoek van de Vereniging van Alcohol en Andere Drugsproblemen uit 2002. Zo is aangetoond dat cannabis slechts bij langdurig en overmatig gebruik het risico op ernstige lichamelijke afwijkingen vergroot.

Psychische gevolgen voor beginnende gebruikers

Een beginnende gebruiker ervaart de eerste joint of het eerste stickie als onschuldig. Regelmatig gebruik kan, ook bij beginnende gebruikers echter wel leiden tot  concentratieproblemen en (tijdelijk) geheugenverlies. In incidentele gevallen kan het ook leiden tot hallucinaties, angstaanvallen, depressies en psychoses, maar uitsluitend als je daar gevoelig door bent.

Niet alleen Nederlandse studenten

argeus-dochter-sleept-levering-medicinale-cannabis-in-de-wacht-id33906-1000x800-nHet zijn niet alleen de Nederlandse studenten die veel cannabis gebruiken. Dat komt niet alleen door het feit dat er tegenwoordig online cannabiszaden kunnen worden gekocht, het heeft ook te maken met de legalisering van cannabis in veel staten van Amerika. Sterken nog, het is sinds 1 januari dit jaar toegestaan om tot 28 gram cannabis te kopen en te gebruiken. Overigens wil België ook niet achterblijven en ziet ook veel voordelen in het legaliseren van de drug:

“We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin softdrugs heel erg leven. Elke student komt er vroeg of laat wel mee in aanraking. Het gedoogbeleid dat er nu is, werkt echt niet. Cannabis verbieden en met het vingertje wijzen zal jongeren geen stap vooruit helpen.” - Sanne Doms

Mogelijke gevolgen voor de studie

Het cognitief en psychomotorisch functioneren raakt verstoord bij regelmatig cannabisgebruik op jonge leeftijd. Bovendien heeft cannabis een demotiverend effect, het amotivationeel syndroom.

Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat blowen leidt tot tegenvallende studieresultaten, studievertraging of zelfs uitval. Sterker nog, er is geen enkel onderzoek dat aantoont dat cannabisgebruik neuropsychologische stoornissen of structurele en functionele hersenafwijkingen tot gevolg heeft.

Ook het onderzoek uit 2009 van neuropsycholoog Gerry Jager van het Universitair Medisch Centrum Utrecht toont niet aan dat blowen leidt tot blijvende hersenschade. Kortstondig cannabis gebruik heeft, volgens dit onderzoek onder 45 mannelijke pubers, geen effect op het lange termijn geheugen.”

Op korte termijn heeft cannabis slechts tot gevolg dat de hersenen harder moeten werken.

“Hoewel blijvende schade niet is aangetoond, kan iedereen bedenken dat studenten die de gehele dag high of stoned zijn, hun diploma niet zullen halen” - Gerry Jager

Een recent gepubliceerd overzichtsartikel (PDF) van de wetenschappers M.R. Weeda, B.D. Peters, L. de Haan en D.H. Linszen, gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychiatrie (nr. 6, 2014) onderschrijft  het onderzoek van Jager. Het artikel geeft aan dat er geen onderzoeken zijn die aantonen dat kortstondig gebruik van cannabis leidt tot blijvende cognitieve schade.

Stoppen met cannabisgebruik

Stoppen met blowen betekent minder concentratieproblemen en minder geheugenverlies. Teksten worden sneller opgenomen en beter onthouden. Handig voor studenten.

Net als bij iedere gewoonte of verslaving is het niet eenvoudig om te stoppen met het gebruik van cannabis. Gelukkig zijn er meerdere instanties, zoals de Jellinek kliniek en het Trimbos instituut, die hulp bieden. Ook op internet is er veel te vinden over hulp bij het stoppen met cannabis. Wij hebben er een paar voor je op een rijtje gezet;

Een motiverend en onderhoudend verhaal over de wil om te stoppen met blowen als je wilt gaan studeren, is het filmpje over Haagse rapper Jimmy G.

Have your say