From the blog...

Het heelal is ontstaan uit een oerknal

// Author: Jasper // 0 Comments

oerknal

heelal-oerknal-620x180Deze uitspraak wordt vaak gedaan, maar is het wel zo? Onderzoekers van het Perimeter Institute in het Canadese Ontario hebben een nieuwe theorie met een wiskundige basis bedacht. Zij stellen dat het heelal een driedimensionale luchtspiegeling van een exploderende ster zou kunnen zijn.

“Het probleem met de oerknaltheorie is dat ons relatief overzichtelijke, uniforme en voorspelbare universum moet zijn voortgekomen uit een bizar chaotische singulariteit. Dat lijkt ons erg onwaarschijnlijk.” zei Niayesh Afshordi van het Perimeter Institute

Hoe een vierdimensionaal universum eruitziet is onduidelijk voor mensen. De onderzoekers geven aan dat de menselijk intuïtie een onvolmaakte driedimensionale wereld heeft geschept waarin de realiteit verborgen blijkt. Ze vergelijken het met Plato’s allegorie van de grot. In dit scenario zien gevangenen hun hele leven schaduwen op de wand waar ze tegenaan kijken. Door de boeien zijn ze niet in staat de rest van de wereld te zien, ze ervaren de wereld dus eendimensionaal.

Have your say