Master the Universe

featured1

Natuurkunde saai? Ik dacht het niet!

De tentoonstelling Master the Universe van de Universiteit Utrecht laat aan scholieren uit heel Nederland laten zien dat theoretische natuurkunde helemaal niet saai hoeft te zijn en dat bètastudies heel erg interessant kunnen zijn.

In Master the Universe! ga je samen met Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft op reis door het universum en daarbij maak je kennis met de uiterste extremen van het universum. Je leert meer over vier zeer belangrijke natuurkundige krachten, namelijk zwaartekracht, elektromagnetische kracht, sterke kernkracht en zwakke kernkracht.

Je bevindt je tijdens de reis door het universum in een futuristisch ruimtevoertuig dat beschikt over vele verschillende ruimtes. De ruimtes hebben allemaal hun eigen onderwerpen en je kunt dus zelf kiezen waar je wilt beginnen en waar je eindigt. Je kunt op deze manier heel gericht leren over ons universum en de verschillende krachten die daar actief zijn.

De bestemming van de reis is de ‘theorie van alles’. De ‘theorie van alles’ is een theorie die alle fundamentele deeltjes en hun krachten beschrijft. Gerard ’t Hooft is al vele jaren op zoek naar een ‘theorie van alles’, maar tot nu toe is er nog steeds geen definitieve theorie gevonden. De tentoonstelling zal een nieuw licht werpen op de zaken en wellicht kun jij met de informatie op de tentoonstelling een nieuwe ‘theorie van alles’ bedenken.

De tentoonstelling is voornamelijk gericht op scholieren uit de onderbouw en bovenbouw, maar ook studenten en volwassenen kunnen veel leren en zullen het op de tentoonstelling zeker naar hun zin hebben. Complexe zaken worden met behulp van een video uitgelegd en er worden eenvoudige bewoordingen en metaforen gebruikt, zodat iedereen beter inzicht krijgt in onderwerpen die op het eerste gezicht erg complex lijken. Daarnaast zal de informatie je ook prikkelen, zodat je meer te weten wilt komen over het onderwerp en zelf ook wilt meedenken over het onderwerp.

Master the Universe is een tentoonstelling die is samengesteld en ontworpen door Gerard van ’t Hooft in samenwerking met de faculteit bètawetenschappen van de Universiteit Utrecht. De tentoonstelling is van mei 2010 tot september 2011 te zien in het Universiteitsmuseum in Utrecht.

Je kunt de tentoonstelling dagelijks bezoeken. Het Universiteitsmuseum is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 en de entreeprijs voor de tentoonstelling bedraagt €3,50 voor kinderen tot en met 17 jaar en €7,- voor volwassenen. Groepen van meer dan 10 personen krijgen korting en zij betalen €5,- per persoon.